Barnens goda chokladrutor

image7
Foto: Mikael Harmander

Gör så här:
Vispa ägg och socker poröst
Tillsätt övriga ingredienser och låt smeten vispas i ca 5 minuter med en elvisp.
Smält smöret och häll det över de torra ingredienserna, samt mjölken.
Häll smeten i en bakplåt försedd med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 175 graders värme under 15-20 minuter.
Låt kakan svalna. Tillred glasyren och bred på den samt strö på coccos ovanpå kakan.
Skär små fyrkantiga kakor.

3 ägg
2 dl strösocker
200 gr smält margarin
3 matskedar kakao
2 matskedar vaniljsocker
4 1/2 dl glutenfritt mjöl
2 dl mjölk
2 teskedar bakpulver

Glasyr:
4 dl florsocker
6 matskedar vatten

Fakta om gluten och glutenallergi...

image6
Den internationella symbolen
för glutenfria livsmedel.

Glutenintolerans, Celiaki, innebär att den sjuke inte tål gluten som är proteiner som finns i de fyra sädesslagen; vete, råg, korn och havre. Sjukdomen innebär att gluten orsakar en skada på slemhinnan i tarmen. Skadan gör att man inte kan tillgodogöra sig födan på normalt sätt. De vanligaste symtomen vid glutenintolerans är viktminskning och illaluktande lös avföring. Oförklarlig trötthet och lågt blodvärde är andra karaktäristiska tecken vid obehandlad Celiaki. Celiaki kan inte växa bort utan kräver livslång diet utan gluten.

Baka glutenfritt


En brödsmula som innehåller gluten räcker för att det skall uppstå en skada. Därför är det av yttersta vikt att inte baka glutenfritt bröd samtidigt eller efter vanligt brödbak, då det under sådana förhållanden finns mjöldamm i luften som hamnar i det glutenfria brödet. Använd bakplåtspapper och särskild brödform så är du säker. När brödet är färdigt skall du förvara glutenfritt bröd väl avskilt från vanligt bröd.

Det är annorlunda att baka med glutenfritt mjöl. I vanligt mjöl är det glutentrådarna som håller kvar luften i brödet och gör det poröst. Detta är svårt att ersätta och därför är det svårare att baka med glutenfritt mjöl. I de glutenfria mjölmixerna har man försökt kompensera för gluten på olika sätt för att få bättre bakresultat. Samtidigt är glutenfritt mjöl stärkelserika vilket gör att det krävs mindre mjöl.

De viktigaste huvudpunkterna för att lyckas vid glutenfritt bak är att alla ingredienserna skall vara rumstempererade och att degen skall vara lös, knappt hanterbar. Deg med vetestärkelsemixer skall vara nästan rinnande medan deg med de naturligt glutenfria mixerna skall vara lite fastare. Ett annat knep att ta till är att använda fiberHUSK vid baket som komplement till det glutenfria mjölet. Detta då det visat sig att fiberHUSK bestående av psylliumfröskal till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Degen blir mer lättarbetad och kladdar mindre.

Det är lätt att misslyckas så ge inte upp, det tar lite tid att lära sig. Till nästan alla mjölmixer finns receptbroschyrer och dessa är bara att beställa från tillverkaren för att underlätta.

Glutenfria mjölsorter


Glutenfria mjölmixer kan delas upp i två kategorier; mjölmix på vetestärkelser och mjölmix på mjöler naturligt fria från gluten. De vanligaste mjölsorterna som inte innehåller gluten är; glutenfri mjölmix, majsmjöl, Maizena, rismjöl, sojamjöl, bovetemjöl samt potatismjöl

Källa: Allergiinformation, Statens LivsmedelsverkKvinnan bakom recepten...

image4

Ann Harmander. Jag har alltid bakat och experimenterat med olika recept. Sedan 1978 då jag fick diagnosen, glutenintolerant, har jag utvecklat recept för glutenfria kakor och bröd. 1995 tog jag steget och bildade företaget Gluthia Bakutveckling med affärsidén att utveckla glutenfria kakor. För att uppnå stora volymer lades produktionen
och marknadsföringen ut, vilket resulterade i att mina kakor idag återfinns på marknaden både i Sverige och i vissa länder i Europa.

Ann Harmander


Förord

image3

En efterlängtad paus i vardagen, en delikat fika med en god vän under klarblå himmel är svår att övertrumfa. Trots de rätta förutsättningarna och gott sällskap uteblev succén. Detta då mitt val av fika innebar att min vän enbart fick dricka kaffe, medan jag mumsade kakor och bullar. Min vän är glutenallergiker, men varken bullarna eller kakorna var glutenfria. Denna blogg är mitt bidrag till att försmädliga situationer likt den ovan skall kunna undvikas i fortsättningen. Samtidigt är glutenfritt lika gott for dig som inte är glutenallergiker, så låt dig inspireras av de glutenfria recepten.


Ann Harmande


Välkommen till min nya blogg!


RSS 2.0