HIMMELSK ÄPPELPAJ



Skölj, urkärna, skala och skär äpplena i skivor.
Smörj pajformen och lägg i äpplena.
Strö över socker.
Strimla sirap över pajen.
Häll mjölet i bunken och finfördela smöret i mjölet till smuldeg.
Lägg smuldegen över äpplena i formen.
Strö kanel på pajen.
Strimla sirap på pajen.
Fördela smörklickar ovanpå pajen.
Grädda i 225 graders ugnsvärme i 30-40 minuter

 

150 gram smör
2 ½ dl glutenfritt mjöl
1 msk socker
3 msk sirap
Kanel
5-6 äpplen


BIRGITS ROSENBRÖD



Smält margarinet i en kastrull, tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt.
Rör ut jäst, salt och socker i en degbunke. Tillsätt husk. Rör om.
Slå över degspadet. Låt svälla i ca 10 minuter.
Tillsätt mjölet och arbeta degen smidigt på bakbordet.
Dela degen i bitar och trilla degen till runda bollar.
Lägg bullarna på plåt och klipp ett kryss på toppen.
Låt jäsa i ca 30 minuter.
Pensla med uppvispat ägg och strö på med vallmofrön.
Grädda i 200 graders ugnsvärme i ca 5-10 minuter tills bröden fått en gyllenbrun färg.

 

25-30 stycken bullar.

1 pkt jäst
½ tsk salt
1 tsk strösocker
2 msk husk
100 gr margarin
4 dl mjölk
12-14 dl glutenfritt mjöl

 

2 teskedar riven morot kan tillsättas för att få saftigare bröd


SMÅLÄNDSK STENMUR - LÅTER TYSTNADEN TALA



Stenmurarna i Småland ligger tysta, som en del av landskapet, men har samtidigt mycket att berätta.

RSS 2.0