Fakta om gluten och glutenallergi...

image6
Den internationella symbolen
för glutenfria livsmedel.

Glutenintolerans, Celiaki, innebär att den sjuke inte tål gluten som är proteiner som finns i de fyra sädesslagen; vete, råg, korn och havre. Sjukdomen innebär att gluten orsakar en skada på slemhinnan i tarmen. Skadan gör att man inte kan tillgodogöra sig födan på normalt sätt. De vanligaste symtomen vid glutenintolerans är viktminskning och illaluktande lös avföring. Oförklarlig trötthet och lågt blodvärde är andra karaktäristiska tecken vid obehandlad Celiaki. Celiaki kan inte växa bort utan kräver livslång diet utan gluten.

Baka glutenfritt


En brödsmula som innehåller gluten räcker för att det skall uppstå en skada. Därför är det av yttersta vikt att inte baka glutenfritt bröd samtidigt eller efter vanligt brödbak, då det under sådana förhållanden finns mjöldamm i luften som hamnar i det glutenfria brödet. Använd bakplåtspapper och särskild brödform så är du säker. När brödet är färdigt skall du förvara glutenfritt bröd väl avskilt från vanligt bröd.

Det är annorlunda att baka med glutenfritt mjöl. I vanligt mjöl är det glutentrådarna som håller kvar luften i brödet och gör det poröst. Detta är svårt att ersätta och därför är det svårare att baka med glutenfritt mjöl. I de glutenfria mjölmixerna har man försökt kompensera för gluten på olika sätt för att få bättre bakresultat. Samtidigt är glutenfritt mjöl stärkelserika vilket gör att det krävs mindre mjöl.

De viktigaste huvudpunkterna för att lyckas vid glutenfritt bak är att alla ingredienserna skall vara rumstempererade och att degen skall vara lös, knappt hanterbar. Deg med vetestärkelsemixer skall vara nästan rinnande medan deg med de naturligt glutenfria mixerna skall vara lite fastare. Ett annat knep att ta till är att använda fiberHUSK vid baket som komplement till det glutenfria mjölet. Detta då det visat sig att fiberHUSK bestående av psylliumfröskal till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Degen blir mer lättarbetad och kladdar mindre.

Det är lätt att misslyckas så ge inte upp, det tar lite tid att lära sig. Till nästan alla mjölmixer finns receptbroschyrer och dessa är bara att beställa från tillverkaren för att underlätta.

Glutenfria mjölsorter


Glutenfria mjölmixer kan delas upp i två kategorier; mjölmix på vetestärkelser och mjölmix på mjöler naturligt fria från gluten. De vanligaste mjölsorterna som inte innehåller gluten är; glutenfri mjölmix, majsmjöl, Maizena, rismjöl, sojamjöl, bovetemjöl samt potatismjöl

Källa: Allergiinformation, Statens LivsmedelsverkKommentarer
Postat av: whatthefuckdotcom

Måste tjoa: Jag är sååå glad att jag hittade hit, du är en räddare i nöden :) ... Du har inga matrecept på gluten Och laktosfritt... tex hemmagjorda köttbullar?

2009-06-01 @ 17:00:56
URL: http://whatthefuckdotcom.tk
Postat av: Hejhoppgummisnopp

Tjena allesammans! Jag älskar denna sidan över hela mitt hjärta. Jag tycker alla borde få se denna underbart fula sida.. haha ha're gött!!

2013-11-21 @ 08:46:42

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0