Barnens goda chokladrutor

Foto: Mikael Harmander
Vispa ägg och socker poröst
Tillsätt övriga ingredienser och låt smeten vispas i ca 5 minuter med en elvisp.
Smält smöret och häll det över de torra ingredienserna, samt mjölken.
Häll smeten i en bakplåt försedd med bakplåtspapper.
Grädda i mitten av ugnen i 175 graders värme under 15-20 minuter.
Låt kakan svalna. Tillred glasyren och bred på den samt strö på coccos ovanpå kakan.
Skär små fyrkantiga kakor.
3 ägg
2 dl strösocker
200 gr smält margarin
3 matskedar kakao
2 matskedar vaniljsocker
4 1/2 dl glutenfritt mjöl
2 dl mjölk
2 teskedar bakpulver
Glasyr:
4 dl florsocker
6 matskedar vatten
Fakta om gluten och glutenallergi...

Den internationella symbolen
för glutenfria livsmedel.
Baka glutenfritt
De viktigaste huvudpunkterna för att lyckas vid glutenfritt bak är att alla ingredienserna skall vara rumstempererade och att degen skall vara lös, knappt hanterbar. Deg med vetestärkelsemixer skall vara nästan rinnande medan deg med de naturligt glutenfria mixerna skall vara lite fastare. Ett annat knep att ta till är att använda fiberHUSK vid baket som komplement till det glutenfria mjölet. Detta då det visat sig att fiberHUSK bestående av psylliumfröskal till stor del har samma egenskaper som gluten i samband med bakning. Degen blir mer lättarbetad och kladdar mindre.
Glutenfria mjölsorter
Glutenfria mjölmixer kan delas upp i två kategorier; mjölmix på vetestärkelser och mjölmix på mjöler naturligt fria från gluten. De vanligaste mjölsorterna som inte innehåller gluten är; glutenfri mjölmix, majsmjöl, Maizena, rismjöl, sojamjöl, bovetemjöl samt potatismjöl
Källa: Allergiinformation, Statens Livsmedelsverk
Kvinnan bakom recepten...

Ann Harmander. Jag har alltid bakat och experimenterat med olika recept. Sedan 1978 då jag fick diagnosen, glutenintolerant, har jag utvecklat recept för glutenfria kakor och bröd. 1995 tog jag steget och bildade företaget Gluthia Bakutveckling med affärsidén att utveckla glutenfria kakor. För att uppnå stora volymer lades produktionen
och marknadsföringen ut, vilket resulterade i att mina kakor idag återfinns på marknaden både i Sverige och i vissa länder i Europa.
Ann Harmander
Förord

En efterlängtad paus i vardagen, en delikat fika med en god vän under klarblå himmel är svår att övertrumfa. Trots de rätta förutsättningarna och gott sällskap uteblev succén. Detta då mitt val av fika innebar att min vän enbart fick dricka kaffe, medan jag mumsade kakor och bullar. Min vän är glutenallergiker, men varken bullarna eller kakorna var glutenfria. Denna blogg är mitt bidrag till att försmädliga situationer likt den ovan skall kunna undvikas i fortsättningen. Samtidigt är glutenfritt lika gott for dig som inte är glutenallergiker, så låt dig inspireras av de glutenfria recepten.
Ann Harmande